Scrisoare mărturisire către ierarhii BOR 26


Scrisoarea a fost trimisă (cu semnătura olografă) către:

  • Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul BOR
  • Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei
  • Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

Scrisoarea are conținut identic, doar formula de adresare fiind schimbată (corespunzătoare ierarhului căruia i-a fost adresata).

 

[gview file=”http://aparam-ortodoxia.ro/wp-content/uploads/2017/01/2017.01.07-Scrisoare-mărturisire-către-ierarhii-BOR.docx” save=”1″]

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

26 gânduri despre “Scrisoare mărturisire către ierarhii BOR

  • razvan

    Citesc de ceva timp tot ce se posteaza impotriva celor intamplate in Creta ! Am trecut prin fel de fel de stari…m-am tulburat…am fost prin manastiri (cu mare dragoste,de altfel), am vorbit cu monahi si destul de mult cu duhovnicul meu (din IASI)….cred ca am gasit linistea si vreau sa v-o transmit si voua…daca dansii au semnat acolo, ce mare importanta are??? au semnat, treaba lor ! o sa dea socoteala….ce ne opreste pe noi sa marturisim in continuare dragostea fata de Dumnezeu ?! de ce sa ne lasam atrasi in aceasta disputa fara iesire si sa ne tulburam…. de ce sa nu observam ca acesti parinti care s-au suparat ca unii ierarhi-oameni,(caci doar bieti oameni sunt-doar muritori) au semnat in Creta, nu s-au suparat ani de zile ca SFANTA BISERICA ORTODOXA ROMANA a hotarat aderarea la C.M.B. De ce dupa 55 de ani trebuie sa facem parte din aceasta organizatie eretica si nici un un monah nu adopta o pozitie publica, nu protesteaza impotriva asocierii Bisericii Ortodoxe Romane CU ACEASTA ASOCIATIE ERETICA??? Ce este mai grav,,,,ca niste indivizi,care vremelnic ocupa niste FUNCTII, au semnat niste hartii controversate in 2016 , sau ca de 55 de ani se cunoaste faptul ca prin apartenenta la CMB, Biserica Ortodoxa Romana traieste in EREZIE??? Parinti Monahi si voi Monahii, daca vreti sa va marturisiti dragostea fata de DUMNEZEU, LUATI ATITUDINE FATA DE APARTENENTA SFINTEI NOASTRE BISERICI LA EREZIA NUMITA C.M.B.!!! IUBIREA de DUMNEZEU nu are legatura cu C.M.B. ! ! ! Asa sa ma ajute Dumnezeu! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

    • ortodox Autor articol

      Exact asta fac părinții și creștinii care au întrerupt pomenirea ierarhului, iau atitudine față de apartenența la erezie a Bisericii Ortodoxe Române.
      Faptul că Biserica este membră a organizației eretice CMB a fost mereu o sursă de scandal în Ortodoxie și reproșuri s-au tot făcut pe această temă. Foarte mulți dintre părinții și credincioșii care acum au luat atitudine, și-au exprimat și în trecut dezacordul față de acest lucru.

      De data aceasta, s-a ratificat la nivel panortodox, participarea Bisericii la această erezie și, pentru prima dată, suntem chemați să participăm și noi la această decizie, prin acordul nostru. De data aceasta, erezia ecumenistă a fost propovăduită public în văzul întregii lumi, nu prin birouri și prin conferințe, asa cum fusese până atunci.
      Când Biserica s-a făcut părtașă în mod vădit la erezie, această părtășie ne privește pe toți. ea nu mai este doar a celor ce au semnat, ci și a celor care sunt chemați să recepteze această semnătură. Din acest motiv, reacția trebuie să fie pe măsură.

      Dacă suntem gata să acceptăm să fim despărțiți de Adevăr, care este Hristos, și să trăim în minciună că această situație nu ne privește pe noi, atunci „mărturisirea dragostei fată de Dumnezeu” devine una de tip ecumenist, iar asta nu ne poate da liniște sufletească.

      Doamne ajută!

    • gavriil

      razvan,
      ce se intelege din ceea ce postezi este faptul ca nu esti catehizat.
      Asemeni multora care isi aleg duhovnicul care sa le sustina propria imagine despre sine,fratia ta cauti sa fi linistit,calmat,pentru ca esti „iritat” de dispute. Ceea ce arata clar nu doar necatehizare,fragilitate emotionala,dar si un trai „in imaginatie”: „ne oferi solutii” si „ne trimiti” sa ne „luptam cu cmb-ul” pentru ca pare mai…de departe.
      Iubirismul „pacii si dragostei” nu are legatura cu crestinismul ci cu umanismul,flower-power,yoga,si alte molime contemporane.
      O simpla citire a Evangheliei dezvaluie scopul vietii omului,lupta apriga pentru mantuire,jertfa,marturisire.
      Un „hristos” care pluteste zambitor printre flori mieluti si copilasi bucalati,este un „Hristos” mincinos,o imagine parodiata,a adevaratului Hristos.
      In Hristos,smerenia este in simplitatea austera,in lipsa de trufie,dragostea este totdeauna amestecata cu sobrietate de multe ori cu dojana.Hristos se regaseste in osteneala,rugaciune,propovaduire,si sfarseste pe Cruce,dupa ce urca Golgota.
      Intreaga istorie crestina este marcata de lupta si jertfa.
      La noi,la crestinii ortodocsi,imaginea unui „Hristos” bucolic si „pacifist” este o insulta.
      Cat priveste atitudinea fata de imaginea pe care o reprezinta ierarhii,nu doar ca sunt sustinatori ai cmb,nu doar ca individual au deviat de la credinta,insa actele facute IN NUMELE POPORULUI CRESTIN ORTODOX in timp,au culminat cu SEMNAREA FARA DREPT SI IMPOTRIVA CONSTIINTEI SI DUHULUI CRESTIN, DIZOLVAREA ORTODOXIEI intr-o masa amorfa,de erezii,paganisme si satanisme, numita „ecumenism”.Atitudinea lor nu este intamplatoare,nici datorata unor asa-zise presiuni,ci lenta,sustinuta,subversiva si in final despotica,atitudine inceputa cu zeci de ani in urma ,ratificata in creta ,intarita in „sinodul BOR” si declamata apoteotic in 16 decembrie 2016.
      Razvan,daca comoditatea te impinge la marginea prapastiei,daca duhovnicul,in minunatul…spirit las-ecumenis(prin lasitate s-a instalat erezia) nu se oboseste nici pentru sufletul sau,daramite pentru Biserica lui Hristos,atunci….vei merge cu el,pe calea pierzarii.
      Pune-ti o intrebare simpla: de ce s-a mai obosit Hristos sa propovaduiasca,de ce a fost atat de „ilogic” si lipsit de instinct de supravietuire incat sa nu se „conformeze”levitilor si fariseilor care stricasera Legea,punandu-se in „pericol”,hulit,palmuit,batjocorit,si rastignit?
      Dragoste crestina inseamna ascultare de Dumnezeu ,nevointa, si pilda pentru aproapele.
      Mai mult decat mireanul, preotul este DATOR sa lupte pentru catehizarea pastoritilor,iar ierarhul jura sa apere nestirbita credinta crestin ortodoxa,IN TOTALITATE,NU PARTIAL,NU CU ADAUGRI ci NESCHIMBATA.
      Nu un ion popescu a semnat in numele sau ci IERARHIA BOR IN NUMELE INTREGULUI POPOR,iar ceea ce sfinteste un preot,sfinteste ca preot al lui Hristos,iar CEEA CE STRAMBA UN IERARH IN INVATATURA ESTE UN ACT IMPOTRIVA LUI HRISTOS,IMPOTRIVA MANTUIRII UNUI POPOR INTREG.
      Daca preferi sa ramai indiferent fata de propria mantuire,din comoditate,ste o alegere pe care ti-o asumi.
      Un preot care indeamna la o asemenea atitudine,nu iubeste nici pe Hristos mai mult decat orice,nici pe fratia ta.
      Prefera zaduful zilei,arsita alergarii si bucuria cununii,si nu pierde pentru o falsa „liniste” comoara vesnic nepieritoare.
      Va veni si cel caruia i se pregateste acum terenul….va fi ispititor de harismatic,si va apare in ochii majoritatii bun,drept si plin de dragoste…pentru o vreme…
      Dar cu „pacea si iubirea”lui nu te vei mantui,ci te pecetluiesti cu moartea vesnica .

  • GABI

    M-a uns pe suflet scrisoarea aceasta, este ca acea binecuvantata gura de aer pe care o dai omuiui ce mai avea putin si simtea ca moare sufocat !! Sa fie spre Slava Domnului si inmultirea DREPT-MARTURISITORILOR

  • GABI

    Razvan, cum sa stam „linistiti” cand ereziile sunt facute publice, mediatizate ? Cum zici tu : „ce mare importanta are ???? treaba lor”… Problema DREPTEI CREDNINTE NU E „TREABA LOR”…, E TREABA NOASTRA , A TUTUROR . Daca directorul Intreprinderii unde esti angajat face o greseala care duce la faliment vei mai spune ca e doar treaba lui ? El e sef, el decide, .. Tu nu ai fost prezent la incheierea contractelor pe care el le-a semnat ….tu vrei doar sa iti vezi constiincios de munca mai departe … Dar, oare, pe tine nu te va afecta ?? Oare nu iti vei pierde si tu serviciul ??…. Tu, poate, nu te smintesti, ai duhovnic, te spovedesti, te impartasesti … Dar ce faci cu ceilalti care inca nu au ajuns pana acuma sa o faca, cum ii mai convingi tu, ca mirean, ca Sfintii Parinti ne invata ca nu avem voie sa ne rugam impreuna cu ereticii ? Cum ii mai convingi atata timp cat cei din cler se afiseaza public si fac contrariul ?? De cand ruptura asta intre cler si popor ??? Aceasta scrisoare este strigatul de suferinta a unui madular ortodox. El nu are drept la explicatii si raspunsuri , doar ereticii au dreptul ? Daca BRUSC DESCOPERIM CA ARDE ACOPERISUL ( desi el a luat foc cu mult timp in urma… – poate chiar mai mult de 55 de ani … !!.) dar stam in casa linistiti, pentru a nu scula casnicii care.. dorm … , crezi ca e o decizie inteleapta ?? Cu atat mai mult in aceasta problema, care vizeaza mai mult decat viata omului, VIZEAZA INSASI MANTUIREA. Constiinta fiecaruia sa ne dea raspunsul.

    • razvan

      Gabi, eu am alta traire in ceea ce priveste MARTURISIREA DRAGOSTEI. Marturisirea si Pacatul sunt INDIVIDUALE, La Dreapta Judecata nu mergem cu turma, mergem INDIVIDUAL…acolo nu merg smecheriile lumesti-c-o fi, c-o pati….nu este menirea mea sa ma las distras de atitudinea si ideile altora(indiferent cine ar fi ei), eu trebuie sa fiu atent la calea mea. IISUS a spus sa fie EL urmat de turma mica, nu a spus sa fie urmat Teofan,Simeon,Antim,Tihon,Pamvo, Ionescu sau Popescu. Dumnezeu nu obliga pe nimeni sa-L urmeze…lasa la latitudinea fiecaruia sa-si gaseasca calea, asa ca problema DREPTEI CREDINTE nu este a noastra a tuturor, este a FIECARUIA DINTRE NOI ! Cat despre ai convinge pe eretici nici asta nu este treaba noastra…Sfintii nostri parinti Iustin Parvu si Arsenie Papacioc ne invata ca 2(doua) discutii cu acestia pe tema DREPTEI CREDINTE sunt suficiente….mai departe doar DUMNEZEU POATE FACE CEVA. Bineinteles ca trebuie sa REFUZAM SA NE RUGAM IMPREUNA CU ERETICII, dar in acelasi timp AVEM OBLIGATIA SA TRAIM ALATURI DE EI ; prin TRAIREA noastra avem SPERANTA ca dansii sa inteleaga ADEVARUL, mai devreme sau mai tarziu.Eu i-am mai spus Fratelui ORTODOX…avem exemplul nepomenitilor atenagora si dimitrie(care au facut grozavii mari in patriarhatul lor)…si ce s-a intamplat ?…nimic ; dansii au murit (VAI LOR la Dreapta Judecata) iar SFINTELE DOGME ORTODOXE au ramas neschimbate. De ce sa ne inflamam asa tare ca niste BIETI MURITORI, care doar cred ca hotarasc in numele a milioane de credinciosi, s-au jucat dea importantii si au semnat niste hartii? Spitalele de nebuni sunt pline de muritori care semneaza hartii, crezandu-se imparati, regi, tari sau chiar DUMNEZEU….noi trebuie sa ramanem STATORNICII IN ADEVAR, iar atunci cand se va incerca distrugerea noastra prin impunerea unor practici eretice, SA REACTIONAM UNITI. Eu indemn la DRAGOSTE, IERTARE, ASCULTARE, JERTFA….eu indemn la CREDE SI NU CERCETA ! Sunt convins ca nu momentul Creta este pericolul ( acesta este un efect), pericolul este C.M.B.(aceasta este cauza). Pana nu indepartam cauza, efecte o sa tot avem ! IUBITII MEI FRATI INTRU DREAPTA CREDINTA….INCEPETI LUPTA SALVARII SFINTEI NOASTRE BISERICI ORTODOXE DIN ACEASTA CAPCANA DIAVOLEASCA CARE ESTE consiliul mondial al bisericelor ! ! ! ASA SA MA AJUTE DUMNEZEU ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

      • Sluga netrebnica

        @ Razvan

        Este frumos ceea ce spui, ca vrei sa traiesti in dreapta credinta, ca vrei sa-l urmezi pe Iisus Hristos, ca nu vrei sa te rogi cu ereticii … dar spui ca „avem obligatia sa traim alaturi de ei”.
        De unde avem aceasta obligatie?

        Oare nici pe Sfintii Apostoli nu vrei sa-i asculti si sa-i urmezi? Ca daca de ei nu asculti, atunci nici de Iisus Hristos nu asculti. Nu spune Sfantul Apostol al Domnului sa nu avem nici-o partasie cu ereticii? Nu spune sa nici nu stam cu ei la masa si nici macar buna ziua sa nu le dam?

        Tu ai senzatia ca esti foarte tare in credinta si crezi ca prin partasia ta cu ei o sa-i aduci pe ei la Ortodoxie cea Adevarata. Din pacate, in felul acesta de vietuire, vei ajunge si tu insuti sa fi eretic.

        • razvan

          Parinte Teodot, iti multumesc pentru grija pe care mi-o arati in a nu deveni si eu eretic. Iti marturisesc ca am pierdut in viata mea si oameni dragi (sange din sangele meu) si lucruri folositoare, dar am credinta ca toate acestea s-au intamplat pentru ca DOMNUL A DAT, DOMNUL A LUAT, NUMELE DOMNULUI FIE LAUDAT. Am inteles in urma experientelor mele spirituale (trairi,lecturi, discutii cu calugari, cu preoti) ca in viata trebuie sa-I multumesti lui Dumnezeu pentru ce-ti ofera, nu sa-L certi pentru ce-ti doresti si nu dobandesti ! Deasemeni, te asigur parinte ca fac tot posibilul sa respect toate sfintele invataturi, la nivelul meu de intelegere; trag speranta ca nu fac nici un rau cu buna stiinta. In ceea ce priveste obligatia de a trai alaturi de rataciti, aceasta rezulta din faptul ca noi mirenii ne ducem existenta in viata reala, pacatoasa, unde nu exista un mod de ai deosebi pe cei din jur, sa stii cine este DREPT si cine este RATACIT. Aici intervine exemplul personal. Si aducand in discutie exemplul personal, vreau sa te intreb parinte Teodot, cum de participi la Sfanta Liturghie la Manastirea Petru Voda unde se pomeneste ierarhul semnatar, si dupa aceea intri pe net si indemni la nepomenire ?Revenind la cele pe care mi le reprosezi parinte, te asigur ca nu am nici o pornire in a incerca sa-i aduc pe eretici pe CALEA CEA DREAPTA. Asta este problema lor individuala. Deasemeni, nici nu traiesc cu senzatia ca asi fi tare in credinta; din contra…imi repet in fiecare zi ca sunt un pacatos ordinar si ca nu fac nimic spre indreptarea mea. Imi permit parinte Teodot sa te rog si pe Sfintia Ta sa faci acelasi lucru, si te mai rog ca atunci cand te rogi pentru Sfinta Ta sa te rogi si pentru mine, Razvan pacatosul ! Asa sa ma ajute Dumnezeu, asa sa ne ajute Dumnezeu !

      • Daniel

        Doamne ajuta! ADEVĂRAT la dreapta judecata nu mergem cu turma dar voi fi întrebat ce am făcut pentru turma ?ce am făcut cu egoismul meu? doar pt mântuirea mea de vreme ce Mi -a poruncit sa iubesc pe aproapele meu ,«Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca cineva sufletul său să-şi pună pentru prietenii săi.» /Ioan 15,13/ și cum voi răspunde pentru: Asculta Israele, Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti dumnezei afara de Mine”. Si: „Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau, din tot cugetul tau si din toata puterea ta. Aceasta este cea dintai si cea mai mare si a doua asemenea acesteia este: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti” (Marcu 12, 29-31),oare îl Iubesc eu Pe Domnul Asa …?cand eu vad ca îl hulesc îl scuipa îl bat ii pun cununa de spini……etc .Spunându-mi mai mari noștri ca alta învățătură a vrut Domnul sa ne dea ,nu mai ascultați de apostoli și de sfinți nu ei au fost niște înșelați au murit asa ca au vrut ei aiurea Nu Dumnezeu a venit și Sa pus pe cruce ca sa fie pace iubire cu toți înșelați sa nu supărăm cumva pe eretic …,sa revin ce ii voi răspunde la porunca de vreme ce când se ia de mama mea de fiul meu de fratele meu de prietenul meu fie el CHIAR și ARHIEREU imediat rup cămașă de pe mine și la razboi ,iau foc imediat pt aproapele caci ma doare e carne din carnea mea nu mai contează ca e el cine e !,OARE când e vorba de DUMNEZEU nu trebuie sa fac măcar atâta de vreme ce pt aproapele fac ,oare nu sunt eu un FĂȚARNIC…? Ce voi răspunde ? O sa ma întrebe M_AI IUBIT ? ce sa răspund? POATE VA ZICE :HAI PENTRU ASTA TE IERT CĂCI EU SUNT IERTĂTOR ȘI TE IUBESC CĂCI MI-AM PUS SUFLETUL PT TINE ÎL MAI PUN ȘI ACUM IN CEASUL AL DOISPREZECELEA ,DAR TE ÎNTREB PE TINE CAND O HULAU PE MAICA MEA PE PREA SFÂNTA PREA NEVINOVATA CARE A PLÂNS PT TINE DIN PÂNTECELE MAICI TALE , PANA ACUM AICI DE FATA ,IAT-O ȘI ACUM PLÂNGE CA SĂ-ȚI IERT PĂCATELE ȘI MIZERIILE PE CARE LEI FĂCUT TOATĂ VIATA , TE ÎNTREB CÂND O HULEAU CE AI FĂCUT….? DOAMNE DUMNEZEUL MEU eu m-am rugat Ție sa II IERȚI asa cum MI-AI PORUNCIT SA MA ROG PT DUȘMANI MEI și nu m am tulburat ,.FATARNICE când o supărau pe Maica ta te-ai rugat când o batjocorit te rugai ….?Nu DOAMNE DUMNEZEUL MEU când o supărau pe Mama …..nu prea mai răspundeam de faptele mele pt ca era mama și o iubeam ca pe mine însumi căci prin ia Mai zămislit,.BINE AI FĂCUT OMULE ÎMI VA ZICE DOMNUL DAR SPUNE-MI OARE MAICA MEA NU MERITA EA DIN PARTEA TA MĂCAR CAT AI FĂCUT PT MAICA TA ….? DE VREME CE AICI DE FATA O VEZI ȘI UITE PLÂNGE PT NEAMUL CREȘTINESC ȘI NU DE-ACUM CI DE LA GOLGOTA NTRUNA PLÂNGE SA VA IERT ȘI TI-AM ZIS:31. De aceea vă zic: Orice păcat şi orice hulă se va ierta oamenilor, dar hula împotriva Duhului nu se va ierta.
        32. Celui care va zice cuvânt împotriva Fiului Omului, se va ierta lui; dar celui care va zice împotriva Duhului Sfânt, nu i se va ierta lui, nici în veacul acesta, nici în cel ce va să fie,.DECI EU PT ALE SALE LACRIMI EU TEA-ȘI IERTA DAR PT ALE MELE VORBE CES DE VIATA FACATOARE SI IN VECI NEPIERITOARE SI MAI ALES NEMI CINOASE NU POT FIULE !CU REGRET SI SI CU DURERE CACI STIU CA GREU VA FI ACOLO FAR DE MINE, I-TI SPUN:Dute de la Mine, ca-ci te-ai blestemat singur în focul cel veşnic, care este gătit diavolului şi îngerilor lui,CA-CI TI-AM DAT OCAZIA SA MA APERI SI NU AI FĂCUT-O TI-AM DAT OCAZIA SA O APERI PE PREASFANTA MEA MAICA SI VESANICA RUGATOARE PT TINE SI IAR NU AI FĂCUT-O,TE-AI RUSINAT DE MINE SI NU AI MARTURISIT NICI EU ACUM NU MARTURISESC PT TINE .DOAMNE DUMNEZEUL MEU NU AM CUVINTE IN APARAREA MEA OSANDA MERIT DE OSANDA AM PARTE .Iertare pt gandurile mele si stiu ca sunt agramat inca o data iertare si sa NE FEREASCA DUMNEZEU DE IAD. SI Fratilor DACA EL A SPUS CA PACATUL INPOTRIVA DUHULUI SFANT NU IL VA IERTA OARE MAI E INDOIALA CA ASA VA FI?SA NE AJUTE DOMNUL SA NE FERIM DE PACATE MAI ALES DE EREZIE caci pt ale noaste mari pacate ne-a dat DOMNUL asa ierarhi,IERTARE IERTARE IERTARE

  • Anda Barbulescu

    Felicitari, domnule Vasile! Am citit printre lacrimi scrisoarea dvs. Dumnezeu sa va dea sanatate, putere de lupta pana la capat si sa va rasplateasca cu Mantuirea !
    Macar din respect pentru mosii dvs pe care i-ati amintit si care au tinut prin dreapta credinta acest pamant, sper sa primiti un altfel de raspuns…
    Cu multa consideratie,
    Anda Barbulescu

  • Sluga netrebnica

    Scrisoarea din temniţa bolşevică a Sfântului Patriarh Mucenic Tihon adresată tuturor Creştinilor:

    „Prin mila Domnului nostru Iisus Hristos, Patriarhul Tihon, ucenicul şi pătimitoriul Lui, merg la moarte mucenicească pentru Hristos şi credinţa Pravoslavnică, cu mare bucurie duhovnicească, nădăjduind la mila lui Dumnezeu, că Domnul nostru Iisus Hristos mă va număra în Ceata Mucenicilor, învrednicindu-mă de Cununa cerească şi nu numai pre mine, ci şi pre toţi cei ce mă vor urma şi nu vor …”

    Integral la sursa: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2017/01/scrisoarea-din-temnita-bolsevica_20.html

  • o mireanca - Frusina

    Da, eram convinsa ca imi va fi cenzurat primul comentariu. Ortodoxia nu se apara cu scrisorele anonime, asta e cert; iar blogul dvs e degeaba daca nu va asumati decat pupinc*****. Scrisoarea anonima nu e scrisa de niciun Vasile anonimu ci de un grup de paranoici anti-cip, anti-cretani, anti-ecumenisti si pana la urma anti-Ortodoxie. De ce anti-Ortodoxie? Deoarece nu va concentrati pe promovarea moralei, a valorilor si a frumusetilor Ortodoxiei ci va axati pe improscarea cu noroi si laturi a ierarhilor.
    De unde stiu ce pacate are respectivul Vasile inventat de grupul antiortodox? Deduc tocmai ultimul paragraf a textului ”
    „Când voi fi judecat, în fata Tronului Prea Sfintei Treimi, vor veni acuzatorii diavoli cu listele infinite ale păcatelor ce am săvârsit iar Îngerul Păzitor v-a prezenta Dreptului Judecător doar această scrisoare. Fapte bune nu am.” (aveti grija ca „v-a” in acest context nu se scrie cu cratima; o fi lipsit Vasile de la scoala). Deci, fapte bune n-are, are toate pacatele din lume dar cu scrisorica asta anonima s-a scos, poate astepta linistit Judecata…ce e aia spovedanie, cine e ala duhovnic…nu stie Vasile din astea.

    Deci, in concluzie, sunteti penibili deoarece nu aparati Ortodoxia ci promovati mocirla si gunoiul din mintile bolnave de paranoia a unui grup obscur. E firesc ca e in scadere Ortoxia daca nu o promovati decat la modul jegos, murdar si sub anonimat. Iar ceea ce spun e mai mult decat constructiv.

    • ortodox Autor articol

      Deci în primul rând încercați să vorbiți frumos, pentru că dacă eu v-aș fi vorbit așa, ați fi sărit la gâtul meu și ați fi țipat în gura mare: „uite cum vorbesc cei care nu sunt de acord cu sinodul” și multe altele de genul acesta.
      În al doilea rând nu vedeți ce penibili sunt cei care nu au de ce să se lege înafară de câteva greșeli gramaticale. Nu au ce să spună d.p.d.v dogmatic și țipă în gura mare că nu a fost pusă o cratimă, jenant.
      Cred că nu are rost să faceți parte din grupul lor, dar dacă vreți, nu vă pot opri.

      Îmi asum numai pupinc***** ? Uitați-vă la celelalte comentarii pe site și o să vedeți că sunt oameni care nu sunt de acord cu mine și le-am aprobat comentariile și chiar le-am răspuns (bineînțeles, nu în limbajul dumneavoastră atacator).
      De ce afirmați lucruri neadevărate (înainte să verificați) ?

      „Ortodoxia nu se apără cu scrisori anonime”. Omul a trimis în nume propriu (numele complet) la 3 instituții ale Bisericii. Ce vroiați să facă mai mult ??
      Ce împroșcare cu noroi a ierarhilor domnișoară/doamnă ?? Ați văzut pe blogul acesta (articole sau comentarii) în care sunt insultați ierarhii ? Nu mai vorbiți prostii!
      Plus cum vine asta, ne acuzați că aruncăm cu noroi în ierarhi, dar dumneavoastră ce ați făcut în comentariul pe care l-am șters și în acesta de mai sus care l-am aprobat ? Este ok numai când aruncați dumneavoastră sau cum ?
      Cât de întunecat la minte poți fi să mă acuzi de lucruri pe care eu le fac altora, tu făcându-mi la fel în același timp ? Cam vedeți paiul din ochiul celuilalt, dar cu bârna ce faceți ??

      Dacă sunteți de acord cu ce au semnat duceți-vă la ei, ce căutați pe blogul acesta unde știți că se discută problemele cauzate de acest sinod. Dumneavoastră, după cum se vede, sunteți complet de a lor deci ce mai căutați aici să ne enervăm unul pe celălalt ?

      Deci dacă dumneavoastră considerați că cei anti-cip sunt paranoici înseamnă că sunteți departe tare, clar că sunteți de a lor, pentru că ei nu au zis nici unul nimic când au fost probleme actelor biometrice și a buletinelor cu cip. Știți dumneavoastră, atunci când pr. Iustin Pârvu s-a luptat din răsputeri împotriva lor (nu mai vorbim de Sfântul Paisie Aghioritul care ne-a avertizat de pericolul acestora, și mulți alții), dar bănuiesc că și ei sunt paranoici (din punctul dumneavoastră de vedere).

      Cum să spuneți că apărăm Ortodxia în mod murdar și jegos ? Asta considerați dumneavoastră toate scrisorile postate până acum care nu pot fi atacate d.p.d.v dogmatic și teologic, în care nu a fost adusă nici o insultă sau jignire vreunui ierarh. Cum să spuneți așa ceva, nu vă este rușine să mințiți în halul acesta ?

      Dumneavoastră legându-vă de cuvintele din acel paragraf mă face să cred că aveți o vârstă foarte fragedă (cel puțin duhovnicește). Cum să credeți că el se va duce la Judecată doar cu acea scrisoare (ca faptă bună). Serios acum, cum să credeți așa ceva ?? Ați auzit vreodată de smerenie ? Asta a dat el dovadă acolo. Ce ați fi vrut ? Să înceapă să se laude cu toate faptele lui bune de-a lungul vieții ?

      V-am aprobat comentariul ca să nu ziceți că vă cenzurez, dar dacă mai postați comentarii stupide, le voi șterge pentru că nu are rost îmi pierd vremea răspunzându-vă și nici a celorlalți care vor citi aceste …. vorbe goale, insulte, nici nu știu cum să le zic.

      Doamne ajută!

  • o mireanca - Frusina

    Domnule „Vasile anonimu”, primul meu mesaj fusese mult mai decent decat al doilea.
    Ultimul meu mesaj, adica acesta, va anunta ca faceti parte dintr-o secta de paranoici care distrug Ortodoxia. Smerenia nu inseamna nici prostie, nici boala psihica, asa cum ne lasa autorul Vasile sa deducem din scrisoarea sa.

    PS. Sper ca nu detineti carduri bancare; au cip. Si sper ca Vasile, atunci cand merge la vreo slujba bisericeasca, sta la usa si le cere sa prezinte certificatul de botez tuturor celor care intra in biserica.

    • ortodox Autor articol

      Realizați măcar cât de ecumenistă sunteți ? Din fraza cu certificatul de botez deduc că din punctul dumneavoastră de vedere pot participa la Sfânta Liturghie (eventual și la Sf. Împărtășanie) și catolici, protestanți, etc., ceea ce este foarte greșit d.p.d.v. dogmatic. Citiți în Pidalion (dacă aveți așa ceva)!
      Ei pot participa la unele părți ale Sfintei Liturghii, în cazul în care arată interes să fie botezați ortodocși, nu cum susțin pro-ecumeniștii să participe și eventual să se și împărtășească, ei rămânând în erezia lor, că doar suntem frați. Reveniți-vă din iubirea asta ecumenistă, reveniți la realitate. Noi (ortodocșii) nu suntem frați cu ereticii. Îi ajutăm, vorbim, dar nu mergem împreună la aceeași Biserică.

      Prostie ? Boala psihică ? Să ferească Dumnezeu ce duh puteți avea.
      Dar spuneți-mi vă rog ce înseamnă smerenia ? Să asculți de mai marii tăi indiferent de ce îți impun ? Asta este defapt prostie. Ascultarea se face până la păcat, nu mai vorbim de erezie. Sfinții pe care dumneavoastră îi cinstiți (Sf. Maxim Mărturisitorul, Sf. Grigorie Palama, și mulți alții) nu au acceptat ce erezii vroiau să implementeze mai marii lor și chiar au întrerupt pomenirea. Și acum ei sunt în calendar cinstiți și datorită lor avem credința curată, nu datorită ierarhilor care au vrut să implementeze ereziile cu forța, cum se întâmplă și acum. Pe ei cum îndrăzniți să îi faceți pentru că nu au făcut ascultare de mai marii lor ??

      Dumneavoastră îi atacați pe cei care sunt împotriva sinodului când dumneavoastră mai mult ca sigur că habar nu aveți ce scrie în documentele semnate de ei și vorbiți numai după ce v-a liniștit preotul paroh sau duhovnicul zicându-vă „stai liniștită, nu s-a schimbat nimic în Creta, luați și vă rugați”, că doar asta este placa lor în 90% din cazuri. În foarte multe cazuri preoții care spun așa ceva nu au citit documentele. Cum poți îndemna pe alții la ceva când tu nu ai citit documentele care au provocat atâtea tulburări ?
      Citiți întâi documentele, citiți ce spun Sfinții Părinți în Pidalion, ce spun sfinții contemporani despre ecumenism (Sf. Iustin Popovici și alții) și apoi veniți aici și discutăm despre problemele teologice care au fost create de sinod într-un mod foarte subtil.
      Nu mai aruncați în stânga și în dreapta vorbe de genul sectă și paranoici doar că ți-a zis cineva „vezi că ce fac ei nu este bine”. Informați-vă și dumneavoastră, nu vă luați pur și simplu după altcineva. Studiați problema și vedeți într-adevăr cine are dreptate. Faceți comparație între cum s-au ținut cele 7 Sinoade Ecumenice și cum s-a ținut acesta și trageți concluziile singură.
      Observați și dumneavoastră vă rog în ce mod dictatorial a fost implementat acest sinod. Nu mai vorbiți în necunoștință de cauză! Nu vedeți că înafară să ne faceți în diferite feluri nu aveți cu ce să ne atacați ?
      Veniți-mi vă rog cu ceva concret, cu ceva din scrierile Sfinților Părinți în care arată că „frăția” asta pe care o practică mai marii noștri cu ereticii este bună, sau că ecumenismul este bun. Nu veți găsi!

      De ce până în 1965 catolicii erau dați anatema și acum nu mai sunt ? Cine este de vină ? Toți sfinții din ultimul mileniu că i-au dat anatema ? sau Patriarhul Constantinopolului Atenagora care a ridicat anatemele ? Mare grijă cum răspundeți pentru că dacă sunteți de acord cu cel care a ridicat anatemele înseamnă că îi împărtășiți credința (care este și a Patriarhului actual Bartolomeu), prin care spun că Sfinții sunt învechiți și că au greșit dându-i anatema pe papistași, iar în acest caz trebuie să aveți mare grijă pentru că înseamnă că mergeți pe marginea prăpăstii (duhovnicești).

      Nu știu dacă pentru mine a fost fraza cu cardurile bancare cu cip, dar bineînțeles că nu dețin așa ceva. Nu aștept să renunțe alții la ele în timp ce eu mă folosesc de ele. Dar nu ar trebui să dezvoltăm prea mult subiectul acesta din moment ce nu a fost postat (pe acest blog) nici un articol cu tema actelor cu cip.

      • razvan

        Ce usor cazi in capcana provocarii, frate Ortodox ! Doar Dumnezeu stie si in ce alte capcane mai cazi ! Doamne ajuta !

        • ortodox Autor articol

          Dacă nu i-aș fi aprobat comentariile și nu i-aș fi răspuns, ar fi mâncat degeaba că o cenzurez.
          Dar stai liniștit, răbdarea și timpul meu sunt limitate și nu am de gând să mi-l pierd la nesfârșit. I-am dat exemple concrete în timp ce ea aruncă aceleași vorbe goale degeaba, nebazându-se pe ceva duhovnicesc ci pe vorbele duhovnicului ei care se pare că este de acord cu ce s-a întâmplat în Creta și care probabil va fi de acord și cu tot ce va urma de acum încolo.
          Mai mult ca sigur că este de a lor și că postează numai ca să facă tulburare, dar i-au în considerare și posibilitatea că poate nu știe ce vorbește, și de asta am încercat să îi explic. Dacă vrea să verifice, să vadă că nu am mințit-o cu nimic, să o facă, poate se va trezi. Dacă nu, să fie sănătoasă, să se ducă pe drumul pe care și l-a ales, dar să nu mai posteze degeaba aici.

          Eu personal nu mă duc să postez pe doxologia și basilica (oricum nu mi-ar fi aprobate comentariile), deci nici ai lor să nu vină aici cu pretenția ca eu să îi las să scrie ce vor ei pe blogul meu, blog pentru care eu scot bani din buzunar. Deja am aprobat cam multe comentarii care nu își au sensul (și mi s-a și zis lucrul acesta), dar hai, să nu zică cineva că blogul acesta este ca toate celelalte în care se cenzurează ce nu le convine. Dar nici nu poți avea tupeul care îl are respectiva scriind tot ce îți taie mintea. Stai un pic și gândește-te înainte să postezi.

          Dacă va continua, la un moment dat nu îi voi mai aproba comentariile și gata, nu eu greu deloc. Serios că nu am timp să pierd explicând aceleași lucruri de nu știu câte ori. Plus că din moment ce eu îți dau exemple concrete din istorie și din Sfinții Părinți și tu o ții în continuare pe a ta, nevenind cu exemple clare din Sfinții Părinți, ce pot să fac mai mult ? Te las în pace, mă lași în pace și mergem fiecare pe drumul lui.

          Frate Răzvan, înainte să te întrebi în ce capcane cad eu, mai bine verifică să nu fii tu căzut în vreo capcană (a iubirii ecumeniste sau a episcopocentrismului sau în altele).
          Este jenant când ierarhii spun că dacă nu îi pomenești ești înafara Bisericii (și cum reiese din comentariile tale, tu chiar crezi asta). Deci Biserica (în interiorul căreia vrem să fim toți) este episcopul sau Hristos ? Cine este Biserica pentru tine ?
          Și te rog nu îmi spune iar că fără pomenirea episcopului nu se poate. Pentru că și eu îți voi repeta că nici nu se poate să pomenești un episcop eretic și să fii în continuare (cum crezi tu și mulți alții) în interiorul Bisericii. Pentru că după această gândire, hai să îl pomenim și pe papa că doar comuniunea cu ierarhul ne ține în interiorul Bisericii. Hai să fim serioși!

          Mai repet odată ce am mai spus. Hristos nu poate fi și drumul la stânga și la dreapta. Dacă episcopul îți zice azi mergi la stânga și tu mergi, iar peste câțiva ani îți spune întoarce-te și mergi la dreapta și tu mergi, înseamnă că tu nu mergi după Hristos ci după episcop (asta este episcopocentrismul). Tu zici că trebuie să mergem cu ierarhul chiar dacă a greșit, dar dacă el mâine se întoarce și îți spune să mergi altfel tu vei schimba direcția. Ce înseamnă aceasta ?
          Și asta s-a făcut mult timp (s-a mers după ierarhi) când ei au făcut greșeli, mai mari sau mai mici, dar acum au semnat documente eretice în cadrul unui sinod!!! GATA, ajunge! Până când să nu se zică nimic și să nu se ia măsuri ? Ați vrea să facem așa ascultare când vine vorba de erezie și să nu zicem nimic, nu ? Nu se poate așa ceva. Repet: noi nu suntem catolici!!! Numai la ei papa este infailibil iar cei mici nu au dreptul să zică nimic din cauză că orice decizie ar lua el, chiar una greșită, nimeni nu are dreptul să îl judece. Știu că și la noi s-ar dori modelul acesta, dar Slavă Domnului că nu s-a implementat așa ceva. Noi suntem ortodocși!!! Eu ca mirean, pot și chiar îi trimit ierarhului meu scrisori în care îi atrag atenția că a greșit. Preoții au dreptul canonic să întrerupă pomenirea când este vorba de erezie. Mai mult nu putem face, dar să fim persecutați pentru aceste două lucruri este inadmisibil.

          Doamne ajută!

          • razvan

            Frate Ortodox, in care sper eu ca sunt cazut, si ma rog lui Dumnezeu sa fie asa, este DREAPTA CREDINTA ! Sunt MANDRU, SA MA IERTE DUMNEZEU, ca am sansa sa am un Parinte Duhovnic de o inalta traire Ortodoxa, sunt MANDRU, SA MA IERTE DUMNEZEU, ca am sansa sa fiu primit, ascultat, cu toate ratacirile mele, si inteleptit, de traitori calugari din Sfintele Manastiri Sihastria si Petru Voda, Sunt calugari a caror nume nu apar in aceasta impotriva derapajelor inaltilor ierarhi, dar care o constientizeaza si o transmit credinciosilor care le cer BINECUVANTARE. Departe de mine apartenenta la ecumenism si episcocentrism…EPISCOPUL MEU ESTE IISUS HRISTOS…EL MA INVATA sa ma rog pentru toti cei din jurul meu, inclusiv pentru Parintele Mitropolit Teofan. Eu nu am nivelul tau teologic frate Ortodox, de aceea te rog sa-mi explici ce inseamna sa nu pomenesti in rugaciune pe cineva….nu ar trebui ca din contra, sa te rogi cu mult mai multa umilinta pentru un frate, fie el chiar inalt ierarh, care crezi ca a pacatuit ? Eu inteleg sa punem in practica invataturile Sfintilor Parinti asa cum ne-au fost lasate, ma refer si la nepomenire, dar in momentul in care inaltii ierarhi cad in erezie cu fapta, nu cu semnatura in nume propiu ( sa nu ma combati spunandu-mi ca au semnat in numele Ortodoxiei Romane, Ortodoxia Romana suntem noi doi si multe alte milioane de Ortodocsi Romani din toata lumea, nu neaparat ei) ….s-au modificat cu ceva Sfintele Taine ? Incearca cineva sa schimbe in vreun fel Dogmele lasate mostenire prin Sfintii Apostoli de catre Dumnezeu ? Sfantul nostru parinte Ilie Cleopa ne indeamna la multa, multa, foarte multa RABDARE ! Cu multa RABDARE si cu multa RUGACIUNE se trece peste momentele critice ! Ma repet, trairea pe care si-au asumat-o iubitii parinti duhovnici precum Simeon, Antim, Tihon, Pamvo si altii o pun pe seama IUBIRII NEBUNE FATA DE DUMNEZEU ! Dar in acelasi timp sunt sigur ca si parintii calugari, monahiile si preotii care inteleg sa ramana la randuieli in Sfintele Manastiri si in Biserici dau dovada de IUBIRE NEBUNA FATA DE DUMNEZEU ! Asa ca Frate Ortodox raman la invatatura mea…MA ROG PENTRU TOATA LUMEA…ASA SA MA AJUTE DUMNEZEU ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

          • ortodox Autor articol

            Și eu mă rog pentru Înaltpresfințitul nostru Teofan, să nu crezi că nu. Dar dacă nu i-aș fi atras atenția că nu a făcut bine semnând în Creta, ar fi tras concluzia că sunt de acord cu înaltpreasfinția sa, ceea ce nu ar fi fost adevărat.
            Să pomenești în rugăciunea proprie este una, să pomenești la Sfânta Liturghie este alta.

            De ce considerăm că fără pomenirea înaltpreasfinției sale nu se poate, dar nu putem să acceptăm că el semnând un astfel de act, până la un anumit punct (sau cel puțin așa este văzut de conducătorii lumii, laici și spirituali) el semnează în numele ortodocșilor care se află sub înaltpreasfinția sa și care îl pomenesc. Nu știu dacă se poate spune că după jumătate de an după ce înaltpreasfinția sa a semnat documentele, cei care îl pomenesc și nu îi trimit scrisori exprimându-și dezacordul cu documentele, nu știu dacă se poate spune că ei nu se fac părtași la credința lui, aceeași credință care l-a făcut să semneze.

            Dar când au trecut greco-catolicii sub papa, oare s-a schimbat ceva din Sfânta Liturghie ? Nu! Vă dați seama că dacă ar schimba ceva acum, ar sări mai mulți în sus ceea ce nu i-ar avantaja. Dar nu putem băga mâna în foc că după x ani nu se va schimba datorită documentelor cretane. Iar atunci dacă se va ridica cineva, ei vor spune de ce nu ați spus nimic atâția ani ? sau stați liniștiți că de mult s-a aprobat aceasta, etc.

            Să știi că dacă eu nu scriu nici un articol despre ce se întâmplă sau cum au reacționat unii monahi sau stareții Mănăstirilor Petru-Vodă și Sihăstria, este doar din cauză să nu smintesc pe cei ce vor citi. Dar îți zic că am fost complet dezamăgit de reacțiile lor. Nu au fost comportamente de monahi/stareți înduhovniciți. Nu zic de toți monahii din acele mănăstiri, doar de unii. Dar din cauza lor, îți dorești să vizitezi alte mănăstiri.

            Și eu rămân la credința mea (care este aceeași cu a ta 🙂 ) și trag nădejde la bunul Dumnezeu că întru-un final se va reveni la normal.

            Doamne ajută!

    • vasile

      Stimata doamna, ma numesc Vasile Georgiță, sunt din Roman jud. Neamt. In scrisorile trimise celor 3 ierarhi, mi-am declinat numele si prenumele intreg, cu semnatura. Nu stiam ca si aici trebuie sa-mi declin identitatea completa. Nu mai acuzati alte persoane ca ar fi scris (anonim) aceasta scrisoare. Am fost ofiter in Armata Romana si absolut tot ce am scris despre mine este adevarat. Daca minteam, cei ce ma cunosc ar fi ras ca scriu in fals. Am venit (zic eu), cu argumente in cele scrise (si sunt verificabile prin link-urie anexate) si puteti si Dvs sa verificati informatiile. Iertati-mi acea greseala de ortografie. Aveti dreptate. Trebuia sa recitesc cu atentie ortografia textului. Greseala mea ortografica nu modifica insa, sensul sau continutul celor scrise. Nu sunteti de acord cu atitudinea mea…nu-i nici o problema. Aveti alt concept…foarte bine ! Este normal sa fie asa. Altfel, daca am fi toti la fel, am fi roboti si doar niste „yesmeni”. Nu va comentez pozitia si atitudinea, Va apartine ! Cat de credincios sau necredincios sunt eu stie duhovnicul meu si Bunul Dumnezeu. Iertare daca prin scrisoarea mea v-am tulburat. Nu o cititi ! Ignorati-o !