Schitul Rădeni nu are nicio legătură cu stiliștii, cu „bochiștii” etc. 13


[gview file=”http://aparam-ortodoxia.ro/wp-content/uploads/2017/01/2017.01.22-Schitul-Rădeni-nu-are-nicio-legătură-cu-stiliștii-cu-bochiștii-etc..docx” save=”1″]

 


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 gânduri despre “Schitul Rădeni nu are nicio legătură cu stiliștii, cu „bochiștii” etc.

  • Mita Gheorghe

    cu mult regret constat ca acest comunicat este de fapt ecumenist si nu numai…tragem nadejde ca Pr. Pamvo si ceilalti preoti nepomenitori/ingraditi din Romania vor spori duhovniceste, si cat mai repede, ca sa pastoreasca credinciosii spre Rai, intelegand ca acceptarea calendarului papistasesc (de la eretici) si slujirea dupa el a fost prima lovitura grea aplicata Ortodoxiei de catre ecumenism…iar fraza din comunicat „Schitul Rădeni nu a părăsit în niciun fel Biserica Ortodoxă Română, nici nu are de gând să facă acest lucru” este una serghianista…iar fara intelegerea profunda si pana la capat a ecumenismului si a serghianismului orice eforturi de nepomenire/ingradire sant zadarnice…

    • ortodox Autor articol

      Ne pare rău că faceți confuzie între problema calendarului și modul în care a încercat, dar a eșuat, stilismul să rezolve această problemă.
      Comunicatul părintelui Pamvo este perfect ortodox, deoarece nu acceptă stilismul, care este o schismă, creată din ideea eronată că, odată cu adoptarea calendarului nou, BOR și-a pierdut harul. BOR nu și-a pierdut harul în 1924, deoarece calendarul nu este și nu poate fi o chestiune dogmatică, capabilă să dea naștere unei erezii. Calendarul cel nou a fost într-adevar o lovitură dată unității liturgice a Bisericii Ortodoxe, dar nu poate fi considerat o erezie.

      Se poate spune că a fost o lovitură aplicată Bisericii de către ecumenism, dar ea se poate rezolva numai în interiorul Bisericilor Ortodoxe, nu în afara lor, prin schisme stiliste. Din acest motiv, părăsirea Bisericii Ortodoxe Romane și crearea unei structuri independente de către stiliști este o schismă, care i-a despărțit de Ortodoxie. Părinții nepomenitori nu vor cădea niciodată în astfel de greșeală.

      Faptul că părintele Pamvo nu se asociază schismei stiliste este o dovadă a ortodoxiei gândirii sale și a viețuitorilor de la Rădeni. Rămânerea în Biserica Ortodoxa Română nu are nicio legătură cu serghianismul și este și o respingere a ecumenismului, sub toate aspectele acestuia.

        • ortodox Autor articol

          Doamne ajută!

          nu am avut timp să le citesc pe toate 3 dar cel puțin la nr. 1 unde sunt enumerate modurile în care „o asemenea prietenie şi dispoziţie binevoitoare una faţă de cealaltă poate fi arătată şi dovedită”, sunt de fapt enumerate lovituri date Bisericii Ortodoxe în ultimul secol. Noi vedem destul de clar azi roadele acestui document:

          -încercarea introducerii noului calendar tuturor Bisericilor Ortodoxe și schismele produse din această cauză
          -relații strânse între reprezentanții „bisericilor”, de fapt între reprezentanții Bisericiilor Ortodoxe și a celorlalte confesiuni
          -pregătirea suplimentară a studențiilor ortodocși în seminariile catolice, protestante, etc.
          -conferințe pan-creștine
          -rezolvarea problemei căsătoriilor mixte, între confesiuni (a fost rezolvată de sinodul din Creta)
          …etc.

          De fapt acest document este începutul sau unul din documentele începătoare a CMB-ului.
          Cred că vă dați seama ce cred eu despre un document care a putut face atâta rău Credinței noastre ortodoxe. Exact cum cred și celelalte milioane de ortodocși: catastrofal, dar în același timp sunt și dezamăgit că s-au găsit atâția ierarhi de-a lungul timpului care să accepte/semneze/aprobe aceste „moduri”.

          Când voi avea timp să le citesc și pe celelalte două, am să completez.

          Doamne ajută!

      • calin

        Ziceti: ”Singura noastră dorinţă este de a păstra vie şi lucrătoare în vieţile noastre Ortodoxia, aşa cum ne-a fost predată de-a lungul veacurilor de la Domnul Hristos şi Sfinţii Săi Apostoli, prin Sfintele Scripturi, opera Sfinţilor Părinţi, hotărârile dogmatice şi canonice ale Sfintelor Sinoade Ecumenice ale Bisericii şi toate celelalte elemente ale Sfintei Tradiţii.”

        si apoi: ”În ziua de 14 ianuarie 2017 la Schitul Rădeni s-a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, nu a Sfântului Vasile cel Mare. Prin urmare, Schitul Rădeni nu a ţinut sărbătorile din prima zi a anului după calendarul vechi şi nu a adoptat acest calendar.”

        Nu va suparati, dar asta este pur si simplu schizofrenie. Nici macar nu e vorba de nustiu ce grupare ”stilista”, ci doar despre Calendarul Patristic! Daca a persista in calendarul nou, introdus de masonii ecumenisti, in ciuda tuturor anatemelor date de Biserica de-a lungul timpului, este semn de urmare a Sfintilor Parinti, ce se mai poate comenta…

        • ortodox Autor articol

          Dacă veți citi și celelalte comentarii postate de mine veți vedea că sunt de acord că trecerea pe noul calendar a fost o greșeală, asta a spus și pr. Sava Lavriotul la conferințe anul trecut, dar stiliștii nu au urmat Sfintelor Canoane când s-au rupt de Biserică din această cauză, ea nefiind una dogmatică.

          Ar fi fost super ca unul din punctele sinodului din Creta să fi fost trecerea înapoi pe calendar vechi, dar după cum s-a văzut, scopul lor nu a fost de a rezolva problemele interioare ale Bisericii, ci a le înmulți. Atâta timp cât BOR încă ține oficial calendarul nou, nimeni nu are voie (canonic) să se despartă de ei din acest motiv. Nici acuma, cu ereziile semnate în Creta, nu avem voie să ne despărțim, ci doar să ne îngrădim de ei prin nepomenire.

          S-a menționat ce Sfântă Liturghie s-a ținut, pentru că, dacă nu făceam asta, săreau imediat cu articole și comentarii numindu-ne stiliști, provocând mai multă sminteală. Ar fi extraordinar ca toate Bisericile Ortodoxe să țină același calendar din nou, dar până când un sinod panortodox nu va condamna calendarul nou și Bisericile autocefale să aprobe prin sinoade locale, ținem în continuare calendarul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, care din păcate este cel nou.

          Credeți-mă, calendarul este minciună față de ce probleme creează și vor crea documentele semnate în Creta. Haideți vă rog să luptăm acum împotriva sinodului cretan și după ce se va condamna/anatemiza și vom reveni la „normal”, atunci să reluăm problemele de genul revenirea la calendarul vechi, ieșirea din CMB, etc.

          Doamne ajută!

          • razvan

            Frate Ortodox, trebuie sa recunosc ca te invidiez ( nu in sensul pacatului), si iti doresc putere in continuare, pentru taria de care dai dovada in gestionarea unui site atat de greu ca acesta. Incerci sa raspunzi fiecaruia, incerci sa lamuresti teologic pe toata lumea. Dar trebuie sa recunosti ca si tu esti doar un om, ai limitele tale, se poate sa-ti scape anumite intelesuri a unor interventii a celor ce posteaza. Eu chiar cred ca-ti scapa anumite dureri a unor credinciosi care posteaza. Este clar ca intalnirea si hotararile din Creta ne-au speriat,pe multi mireni, pe mine, pe tine si un numar limitat de frati calugari si monahii (cu toate ca sunt sigur ca toata obstea monahala si toti preotii mireni sunt atenti la ce se intampla in B.O.R.). Dar NU REZULTA FAPTUL CA EREZIA IN CARE TRAIA ORTODOXIA ROMANEASCA NE-A AFECTAT PANA ACUM ! ! ! Frate Ortodox, intr-un asemenea moment ar trebui sa fie lamurite adevaratele motive care tin de ZECI DE ANI BISERICA ORTODOXA ROMANA IN EREZIE!!! Si acestea sunt trecerea la CALENDARUL GREGORIAN si APARTENENTA la Consiliul Mondial al Bisericilor ! Lupta noastra a tuturor, ar trebui sa se concentreze pe aceste EREZII, si cand ele vor fi indepartate, vor fi indepartate si incercarile care ni se arata in urma unor intalniri a unor ierarhi-oameni-muritori, indiferent unde in lume ! Frate Ortodox, lupta noastra, unii prin FAPTA altii prin RUGACIUNE, trebuie sa se concentreze pe aceste EREZII ! Intoarcerea la CALENDARUL IULIAN ( cel in care A TRAIT, S-A RUGAT, A PRIMIT si A HOTARAT DOMNUL NOSTRU IISUS HRISTOS) si IESIREA DE URGENTA DIN c.m.b !!! ASA SA MA AJUTE DUMNEZEU ! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !

          • ortodox Autor articol

            Sunt de acord cu tine frate Răzvan!
            Datorită atitudinii noastre până în 2016 și a luptelor noastre aproape inexistente cu aceste două erezii (doar haideți să fim cinstiți, câți dintre noi în ultimii ani, mireni sau clerici, am făcut presiuni asupra BOR din cauza calendarului și a CMB-ului) s-a ajuns în punctul în care celelalte confesiuni (ereziile) au fost numite biserici. Cred că putem ieși liniștiți din CMB, și-a îndeplinit scopul. Dacă ieșim și scăpăm de CMB, rămânem cu documentele cretane care sunt chiar mai rele :(, deci ieșirea din CMB în momentul actual ar fi praf aruncat în ochi. Trebuia să ieșim de mult timp, dar cred că majoritatea dintre noi (cei care ne luptăm acum cu sinodul) nu cred că realizam cu adevărat ce rău ne face apartenența la consiliul mondial al „bisericilor”.

            Trebuie să recunoaștem că înainte de 2016 mulți dintre noi nu eram prea treji duhovnicește. Doar de asta au și avut îndrăzneala să semneze acele documente. Credeau că vom accepta orice, că nu mai este cine să lupte. Ei, se pare că s-au înșelat.
            Dar dacă noi am fi dus lupta aceasta pe care o ducem acum și împotriva calendarului și a apartenenței la CMB, ani la rând să o ducem, prin scrisori, întâlniri, conferințe, sinaxe, rugăciuni, etc., cred că ierarhii nu ar mai fi semnat așa de ușor știind ce îi așteaptă acasă. Deci și noi avem o parte de vină.

            Și dacă mă gândesc mai bine, nu mai știu unde am citit pilda, dar era ceva de genul: Dumnezeu ne dă conducători (și duhovnicești, și lumești) după cât merităm, după nivelul nostru de credință. Deci dacă noi nu merităm nici un ierarh care să se opună sinodului din creta atunci este foarte grav. Și după cum vedeți și dumneavoastră ce legi vor să introducă și să modifice parlamentarii noștri în aceste zile, nici la conducători lumești nu o ducem prea roz, nici măcar gri nu o ducem, este complet șocant ce vor să facă, dar să nu intrăm în politică.
            Prin urmare, dacă noi ca popor român ortodox ne merităm ierarhii și guvernul pe care îl avem, atunci ….. aș vrea să zic că este dezamăgitor, dar din păcate este depresiv :(.
            Oare chiar așa de scăzut să fie nivelul nostru de credință ?

            Foarte bine că ai menționat rugăciunea! Rugăciunea este foarte bună. O rugăciune curată face mai mult decât 100 de bloguri, deci rugați-vă fiecare cum puteți, cu lacrimi dacă puteți.

            Doamne ajută!

          • razvan

            Frate Ortodox, documentele Cretane sunt NIMIC….chiar nu CONSTIENTIZATI faptul ca TRAIM DE ZECI DE ANI IN EREZIE ? TREBUIA SA MEARGA ACESTI MURITORI IN CRETA SI SA SEMNEZE NISTE HARTII CA SA CONSTIENTIZAM EREZIA IN CARE TRAIESTE BISERICA ORTODOXA ROMANA ? CALENDARUL GREGORIAN si APARTENENTA la consiliul mondial al bisericelor, astea sunt MARILE EREZII a ierarhilor care s-au perindat in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane ! Marii nostri duhovnici, cu care suntem contemporani, de ce nu reactioneaza ? Se limiteaza doar la Creta? Frate Ortodox, crede-ma, documentele semnate in Creta sunt minciuna ! Te chem sa luptam impotriva ADEVARATELOR EREZII care ataca SFANTA BISERICA ORTODOXA ! Calendarul Domnului Nostru Iisus Hristos si apartenenta la cmb ! Asa sa ma ajute Dumnezeu ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

          • ortodox Autor articol

            Frate Răzvan, oare se poate o luptă contra celor două, fără a lupta în același timp și cu sinodul ?

            Adică, să presupunem că le câștigăm pe primele două și rămânem cu a treia. Oare putem spune că BOR nu se va mai afla în erezie ?

            Doamne ajută!

          • razvan

            Frate Ortodox, eu cred ca DA, se poate. Eu cred ca Bunul Dumnezeu da din cand in cand un impuls credinciosilor pe care Ii iubeste si Le netezeste calea aflarii ADEVARULUI, oferindu-le momentul ideal de asi consulta constiinta Ortodoxa si de a actiona impotriva deviatiilor pe care inaintasii lor si contemporanii lor hotaratori le provoaca. Eu am convingerea ca iesirea din c.m.b ar indeparta si FARISEII care SE CRED PAPI ORTODOCSI (care se cred sfinti in viata, care isi permit sa semene dihonie, care isi permit sa creeze tulburari) si ar oferi posibilitatea asezarii in fruntea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane a unor drepti calugari a caror singura motivatie a existentei lor este MARTURISIREA ! Eu cred ca DOAR UNITATEA OBSTEI MONAHALE poate rezolva acest impas; dar doar avand in frunte pe staretii lor. Si aici ajungem la necesitatea increderii si dragostei pe care sa o aratam ierarhilor nostri. Domnul nostru IISUS HRISTOS a lasat in urma LUI pe Sfintii Apostoli; au preluat stafeta Sfintii Parinti, Sfintii, Mucenici si Mucenite…..totul lasat spre PROPAVADUIREA CUVANTULUI LUI DUMNEZEU ! Fara ierarhi, noua credinciosilor ne-ar fi si mai greu….avem nevoie de ierarhi, dar de IERARHI MARTURISITORI ! Eu chiar cred ca ziua in care dreptii nostri calugari se vor uni si vor imbraca SUTANA MARTURISIRII ESTE APROAPE ! Asa sa ma ajute Dumnezeu ! Asa sa ne ajute Dumnezeu !

          • ortodox Autor articol

            În legătură cu unitatea obștei monahale, așa este, dacă stareții ar fi toți ca pr. Iustin Pârvu, pr. Cleopa, pr. Arsenie Papacioc, etc. Da, dacă ar fi stareți ca ei, aș avea încredere în ei și în deciziile lor.
            Dar, din păcate, dacă ne uităm la cum au reacționat unii stareții la cei care nu vor să accepte sinodul (nu mai vreau să îi înșir aici, găsești și tu înregistrări audio/video cu ei), rămânem un pic dezamăgiți de atitudinea lor, mai mult atitudine de dictator decât de stareț de mănăstire (stareț care ar fi trebuit să aibă o viață îmbunătățită duhovnicește)

            Frate Răzvan, uită-te te rog la ce răspuns a dat Sfânta Chinotită. Știi de ce a dat un răspuns pro-sinod ? Din cauză că stareții sunt de ai lor. Pentru că ce majoritatea nu știu, este că mulți monahi care aparțin de acei stareți NU SUNT DE ACORD cu sinodul (și pe unii chiar i-au dat afară), iar monahii de la majoritatea chiliilor din Sfântul Munte nici nu vor să audă de sinod, sunt complet împotrivă. Iar ierarhii ne arată acum cu pieptul în față : „uitați răspunsul Sfintei Chinotite”.
            Daaaa, sigur! Nu luăm în calcul deloc ce spun atoniții de la chilii (care am încredere mai mare în ce zic ei, decât în ce zic stareții mănăstirilor) și îi înlăturăm pe monahii din mănăstiri care nu sunt pro-sinod și apoi ne luăm după ce zic stareții mănăstirilor formate din monahii care au rămas, care din diferite motive „sunt pro-sinod”. Acesta nu este răspunsul Sfintei Chinotite, acesta este răspunsul câtorva oameni care care vor să își păstreze scaunele, ceea ce este foarte trist.

            Eu cred că afirmația „….iesirea din c.m.b ar indeparta si FARISEII care SE CRED PAPI ORTODOCSI (care se cred sfinti in viata, care isi permit sa semene dihonie, care isi permit sa creeze tulburari) si ar oferi posibilitatea asezarii in fruntea Sfintei Biserici Ortodoxe Romane a unor drepti calugari a caror singura motivatie a existentei lor este MARTURISIREA !” este o utopie. Mi-aș dori așa ceva, dar …. nu mă lasă mintea să visez așa frumos 🙂
            Doar ai văzut în trecut (în viețile sfinților) când era ales de oameni un episcop drept credincios, el nu vroia, fugea de câteva ori, câți trebuiau să se roage de el ca să accepte scaunul respectiv. Acuma, în zilele noastre, nu prea îi mai interesează părerea oamenilor (dacă îl vor sau nu) și nu știu cum să pună mâna pe rang mai înalt. Nu vreau să îi bag pe toți în aceeași oală, dar majoritatea intră ei singuri, destul de ușor.

            Clar că fără ierarhi este greu, dar așteptăm și noi acum, MĂCAR UNUL mărturisitor în toată țara aceasta ortodoxă.
            Să te audă bunul Dumnezeu!

            Doamne ajută!