Marele Sinod: Biserica Ortodoxe Rusa sesizeaza erorile


Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor s-a adresat, printr-un comunicat, clerului si credinciosilor sai, cu privire la viitorul Mare si Sfant Sinod Pan-ortodox (vezi ARHIVA Lăcaşuri Ortodoxe®).

„Având în vedere publicarea documentelor care urmează să fie discutate în viitorul Sfant si Mare Sinod Panortodox din Creta, din perioada 16-27 iunie 2016, Sinodul Episcopilor Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor Tarii a procedat la examinarea textelor, asemenea a numerosi ierarhi, clerici și laici, continuand pregătirea pentru Marele Sinod și dorind sa comunice turmei sale, păzite de Dumnezeu, toate propunerile, având în vedere că documentele Marelui si Sfantului Sinod Panortodox trezesc interes si nasc întrebări”, se spune în declarație.
„Utilizarea, în unele texte, a unor termeni care permit o dublă interpretare, lipsa de precizie teologică și utilizarea unui limbaj ecleziologic străin de Sfânta Tradiție a Bisericii, impun o reactie care poate duce la corectarea întregului text”, se mai arata in textul Sinodului.
Comunicatul vorbeste, în primul rând, de două documente: „Misiunea Bisericii Ortodoxe in lumea contemporană” si „Relația Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine”. În plus, mai există întrebări cu privire la regulamentul Sinodului însuși.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Granitelor a exprimat, de asemenea, remarci cu privire la procedura și autoritatea Sfantului si Marelui Sinod Panortodox și la toate documentele aprobate de acesta.

„Am pregătit comentariile de mai sus, pentru a oferi, spre analiza viitorului Sinod, unele corecturi la documentele importante, într-un spirit de colaborare frățească, pentru a-i sprijini pe frații noștri ierarhi ai altor Biserici locale, care s-au exprimat în mod similar(…) și, de asemenea, pentru a asigura turma pazita de Dumnezeu, încredințată nouă de Hristos, că pastorii înșiși acorda o atenție specială sarcinii atribuite acestora, de a studia documentele” – mai specifica mesajul.
Documentul concluzioneaza: „Aceste texte, acum ca și pe parcursul intregii istorii, necesita mai multe etape de pregătire și revizuire; și faptul că noi, împreună cu alții, am identificat deficiențe grave în unele dintre documentele propuse pentru luarea în considerare a viitorului Sfant si Mare Sinod Panortodox, nu trebuie să provoace temeri sau ingrijorari”.
Sursa: lonews.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *