Mitropolitul Simeon de Noua Smirna: obiectii puternice la adresa Sfantului si Marelui Sinod Panortodox


„Prin reducerea numărului episcopilor participanți la Marele si Sfantul Sinod, acesta nu mai poate fi considerat un Sfant si mare Sinod” – aceasta este ideea de la care porneste un mesaj al Mitropolitului Noii Smirne, adresat Sfântului Sinod al Bisericii Greciei, pe care agenția de știri greacă Romfea l-a primit recent, a carui traducere va este oferita in exclusivitate de Agentia de stiri Lăcaşuri Ortodoxe®.

Mitropolitul a comentat o serie de probleme și își exprimă protestul ferm, față de faptul că la votul Sinodului Panortodox nu participa toți episcopii.

„Nu poate fi considerat un Sinod Pan-ortodox, daca nu-i implica pe toti episcopii, ci doar pe întâistătătorii Bisericilor locale, chiar și avand delegații impresionante” – a spus Mitropolitul Simeon.


„Prin reducerea numărului episcopilor participanți la autoritatea Sinodului, acesta nu mai poate fi considerat un Sfânt și Mare Sinod” – a continuat el.

Înalt Prea Sfinția Sa a mai subliniat, de asemenea, faptul că nu este posibil ca episcopii sa nu aiba drept de vot, iar acesta sa fie acordat doar la nivel de Biserica – un lucru care vine în contradicție cu Ortodoxia, caracterizata de democrație.

Mitropolitul Noii Smirne si-a mai exprimat, in scrisoare, totodata, regretul că nu au fost incluse in agenda, cu adevărat, problemele importante care privesc Creștinismul, cum ar fi, spre de exemplu: problema dipticelor, autocefalia și problema calendarului.

Trebuie amintit ca aceleasi probleme au fost ridicate, anterior, de Mitropolitul Athanasios de Limassol, în scrisoarea sa către Sfântul Sinod al Bisericii Ciprului:

„Ne exprimăm dezacordul, cu umilință, vizavi de faptul ca practica tuturor Sfintelor Sinoade, locale și universale, ca fiecare episcop sa aiba propria sa voce, a fost anulata. Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva”.

Sursa: lonews.ro

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *