Scrisoarea IPS Teofan adresata Parintelui Pamvo, egumenul Schitului Radeni 28


[gview file=”http://aparam-ortodoxia.ro/wp-content/uploads/2016/12/2016.12.12-Scrisoarea-IPS-Teofan-aresată-Părintelui-Pamvo.pdf” save=”1″]


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

28 gânduri despre “Scrisoarea IPS Teofan adresata Parintelui Pamvo, egumenul Schitului Radeni

 • diogene

  Si totusi,nu inteleg de ce canonul 15 nu se ia in calcul aici dacat daca se interpreteaza impreuna cu 13 si 14?Intradevar,nimic nu poate irita mai mult pe Dumnezeu,decat dezbinarea Biserisicii.Dar aceasta dezbinare nu o face parintele Pamvo si nici grupul socotit schismatic de la Radeni,si nici bulgarii care s-a dezis de Creta,ci aceasta dezbinare s-a facut atunci cand reprezentantii BOR au decis sa faca parte din CMB,au decis sa mearga pe linia ecumenismului,atat de refuzat de Sfintii Parinti.
  Admiram blandetea cu care IPS Teofan incearca sa trateze situatia,dar se pare ca prin orice sanctiune care va fi luata,Radenii va rezista si va fi intodeauna un glas transmis de Sfintii Parinti,in acest caz arhiereii fiind cei acuzati ca nu fac ascultare de ceea ce pot visa chiar noaptea,prin ceea ce le-ar putea transmite chiar parintele Iustin Parvu sau chiarparintele Arsenie Papacioc sau mai stiu eu care dintre cei care au plecat DINCOLO si au lasat cu limba de moarte sa nu apucam pe calea ecumenista…Daca Teoria Ramurilor a fost deja respinsa chiar de partea din afara granitelor tarii a BOR,de ce nu repectam si Radeniul?De ce trebuie sa umblam la sanctiuni?IPS Voastra-lasati lucrurile asa cum sunt pt ca si asa ele sunt destul de tulburate,insa nu le mai amplificati aceasta tulburare.Lasati pe fiecare sa se roage precum simte si nu mai puneti presiune pe un grup care nu vrea altceva decat sa astepte acele explicatii si completari ale unui alt sinod,RUGANDU-SE in bruma de pace pe care o are,fara amaenintari,fara sanctiuni.
  Si pana la urma,Dumnezeu sa ii ajute pe cei care au dreptate,iar pe ceilalti sa ii ajute sa revina la normal fara sa ne mai judecam unii pe altii ca am fi schismatici sau neascultatori.Iertati!Doamne ajuta!

 • diogene

  Doamne,intareste-l pe Parintele Pamvo si nu ii lasa pe cei care vor sa il sanctioneze sa faca asta.Pana la urma parintele nu face nimic altceva,decat ca se ingradeste de erezie si odata cu Sfintia Sa credinciosii care participa acolo la rugaciuni,incearca sa faca acelasi lucru,fara sa judece pe nimeni,fara sa faca presiuni asupra nimanui,ci sunt cu totii in asteptarea unui Sfant si Mare Sinod care sa corecteze ceea ce s-a gresit in Creta.Pana atunci,ramane valabil canul 15 I-II,ca altfel acest canon nu va putea fi folositde nimeni,niciodata.Mai grav este ca in Piatra Neamt spre exemplu,este un preot care nici nu stiu daca foloseste ca argument acest canon atunci cand nu pomeneste episcopul locului(si asta o face de peste 10 ani).Totul trebuie judecat cu blandete,ca altfel,sa ne fereasca Dumnezeu de Judecata de Apoi…Prea Sfanta Stapana Noastra de Dumnezeu Nascatoare,roaga-TE lui Dumnezeu pentru Parintele Pamvo cu obstea si nu ne lasa pe noi sa fim considerati schismatici chiar de catre aproapele nostru,care nu este chiar UN OM OARECARE aici…ci este chiar CEL pe care TU l-ai pus sa ia decizii pentru noi,pacatosii si sa ne duca doar in RAI.Vom merge si vom fi mereu in Biserica Vie,atata timp cat acesta va exista…Iertati!

 • razvan

  Parinte Mitropolit, personal sunt alaturi de Sfintiea Voastra si am toata increderea ca o sa va duceti la indeplinire Sfanta Misiune pe care ati primit-o. Deasemenea, Marturisesc speranta pe care o am in Parintelele Staret Hariton, cel care cu incredere a fost pomenit de catre Sfantul nostru Parinte IUSTIN PARVU pe patul de moarte ca si continuator al pastoririi obstei monahale din Sfanta Manastire Petru Voda. In acelasi timp ma gandesc si la faptul ca Parintele Pamvo a fost trimis spre Radeni de acelasi Sfant Parinte IUSTIN PARVU. Va rog cu smerenie Parinte Mitropolit,sa dati dovada de multa RABDARE (dupa cum ne invata Sfantul Parinte ILIE CLEOPA) cu acesti Parinti(ii includ aici si pe Parintele Simeon, Parintele Antim,Parintele Tihon,etc) si monahiile care au semnat hotarari de nepomenire, care cred eu ca doar dintr-o nebuna dragoste fata de Dumnezeu si-au luat libertatea de a rataci cum ratacesc, si sa-i iertati, si sa le acordati explicatii, ca prin revenirea lor la randuieli sa ne aduca si noua,tulburatii credinciosi, liniste, pace si dreptate. Sfantul Parinte IUSTIN PARVU spunea ca- „de 10 ori pace si o data dreptate”. Am mare incredere ca in preajma sarbatoririi Nasterii Domnului nostru IISUS HRISTOS, va renaste si Unitatea Sfintei Biserici Ortodoxe si dragostea si increderea in episcopii ei. Asa sa ma ajute Dumnezeu! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

  • ortodox Autor articol

   Asta (pacea în Biserică) ne dorim și noi. Spuneți-mi vă rog: ce ne-a adus sinodul din Creta ? Numai tulburare, în toate bisericile ortodoxe autocefale.
   Dacă ai făcut un lucru (care încă se poate modifica) și observi că a adus mai mult rău/tulburare decât bine, chiar îi dai așa înainte fără să ții cont de atâtea mii de suflete ortodoxe (mă refer aici la mirenii care nu acceptă sinodul) și atâtea sute de monahi și preoți ??

   Eu nu pot ști de câte ori a acționat IPS Teofan cu iubire și smerenie, dar „iubirea” și „dragostea” pe care IPS Teofan, exarhul Nichifor și restul (nu mai are rost să îi menționez) au arătat-o până acuma, au lăsat monahi și monahii fără mănăstire, oprit preoți de la Sf. Liturghie, amenințat cu excomunicare și chiar oprit de la Sf. Împărtășanie pe unii mireni. Deci iertați-mă, dar smerenia, răbdarea și iubirea la care îl îndemnați pe Mitropolit nu prea s-a văzut până acuma, chiar contrariul.

   Noi nu suntem catolici ! La ei este episcopocentrismul acesta, dacă nu îl pomenești pe papă ești în afara bisericii. La noi însă Hristos este centrul. Să nu mă înțelegeți greșit, comuniunea cu episcopul este foarte importantă și nu este permis să întrerupi pomenirea lui, mai puțin când acesta devine, propovăduiește sau semnează documente eretice.

   Credeți-mă, nimic nu m-ar face mai fericit (nu numai pe mine, și pe mulți alții) decât să-și retragă semnătura sau să fie dat sinodul din Creta anatemei de BOR și să se revină la normal.
   Doamne ajută!

 • Sluga netrebnica

  Mitropolitul Ambrozie de Kalavrita: “Constiinta Bisericii Greciei nu a acceptat “Sinodul” din Creta”

  „Scriem aceasta pentru istorie. Sinodul nostru doar a «cocolosit» problema Marelui Sinod. Deciziile din Kreta prin care se recunosc ca biserici romano-catolicii si protestantii a deschis larg drumul globalizarii. Ecumenismul triumfa.
  Diferentele noastre dogmatice au fost acoperite. Ortodoxia noastra sufera. Pliroma Bisericii noastre, dupa traditia ortodoxa, condamna Deciziile sinodului, adica recunoaste fiece sinod din istoria Bisericii noastre ca fiind fie Ecumenic, fie Talharesc. Ierarhii cugeta si decid, dar poporul este acela care accepta sau respinge Deciziile.
  Avem intuitia ca sinodul din Kreta, cu precizie matematica, conduce Biserica spre o noua Schisma. Deja Sinodul Bisericii Bulgariei a respins in totalitate deciziile din Kreta. Biserica Romaniei a lasat problema deschisa, adica nu a aprobat aceste decizii[1]. Vocile Academiilor Teologice au respins cu voce puternica deciziile din Kreta. De asemenea si manastirile noastre…

  In fata pericolelor din partea ereticilor, nu raspundem prin autosuficienta si inertie. Raspundem prin lupta cu participare completa. Pastori si turma, impreuna pe aceeasi metereza…

  Fratii mei, Domnul salveaza Ortodoxia noastra.

  + Ambrozie, Mitropolit de Kalavrita si Eghialias

  Integral la sursa: http://astradrom-filiala-bihor.blogspot.ro/2016/12/mitropolitul-ambrozie-de-kalavrita.html

  • ortodox Autor articol

   Nu am șters nici un comentariu, nu fusese aprobat încă.
   Chiar dacă nu sunt de acord cu comentariul dumneavoastră îl postez, nu le șterg cum se obișnuiește pe site-urile oficiale BOR.
   Doamne ajută!

   • razvan

    Frate Ortodox, imi pare rau ca nu esti de acord cu comentariul meu si imi cer iertare daca te-am tulburat; daca indemnul meu la RABDARE, INTELEGERE, IERTARE, PACE, te-a deranjat imi cer inca odata iertare. Dar voi cei din obstea monahala(sunt sigur ca ma adresez Parintelui Pamvo) trebuie sa intelegeti ca adevaratii tulburati in urma a celor care se intampla suntem noi, credinciosii mireni. Noi nu avem nivelul teologic la care ati ajuns voi. Discutii pe teme la acest nivel trebuie sa le aveti voi intre voi. De ce ne amestecati pe noi credinciosii in disputele voastre teologice? De ce ne tulburati? De ce nu va rezolvati voi intre voi aceste neintelegeri dogmatice cu RABDARE, INTELEGERE, IERTARE, PACE, si transmiteti credinciosilor mesaje diferite din postura de duhovnici? Noi nu incercam decat sa iubim ortodox Sfanta Treime si pe Maica Domnului. Imi permit, cerandu-va iertare, Parinte Mitropolit si Parinte Pamvo sa va aduc la cunostinta din invatatura pe care am primit-o eu la Sfanta Manastire Sihastria. Parintele, care cu RABDARE si DRAGOSTE ma primeste, mi-a adus aminte de momentul in care guvernul a vrut sa dea o lege care sa limiteze numarul de caini la o stana; ciobanii s-au revoltat si legea, din cate am inteles, nu s-a mai dat; dupa aceasta invatatura, parintele a tacut. Nu am tulburat tacerea Parintelui si cred ca am inteles ce a vrut sa spuna; stana,turma, suntem noi, credinciosii mireni, ciobanii sunteti voi, pastorii nostri, si cainii sunt ingerii lui Dumnezeu care vegheaza asupra turmei, care si atunci cand pastorii cad in diferite tulburari, au grija sa tina turma unita. Va rog sa luati aminte la aceasta invatatura si sa faceti in asa fel incat noi, cei carora ne pasa de SFANTA CREDINTA , sa nu mai avem motive de suparare din cauza faptului ca Pastorii nostri au subiecte de controversa. Dragostea fata de DUMNEZEU nu este graduala si nici clasificabila. Cine IL IUBESTE, IL IUBESTE. Avem mare nevoie si de Episcopi si de Monahi.Dar cea mai mare nevoie o avem de DUMNEZEU. Ma rog ca DUMNEZEU sa Va dea intelepciunea necesara pentru a depasi acest timp greu.Si va asigur Parinte Pamvo ca daca voi fi contemporan cu momentul in care Mitropolia Moldovei si Bucovinei va incerca sa impuna desfasurarea SFINTELOR TAINE in comuniune cu ereticii, voi fi alaturi de Sfintia Ta si de toti cei care inteleg sa-si inchine viata Sfintei Treimi si Maicii Domnului. Asa sa ma ajute DUMNEZEU! Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

    • ortodox Autor articol

     Dacă veți citi în Pidalion (carte în care sunt scrise toate sfintele canoane de la cele 7 sinoade ecumenice), veți găsi scris că oprirea pomenirii ierarhului este îngăduită numai în cazul în care episcopul a devenit sau propovăduiește (în cazul nostru semnează) erezia. Deci dacă oprirea pomenirii este canonică, de ce se pun presiuni asupra celor care au întrerupt-o ?
     Dacă îi lăsa în pace (să nu pomenească) nu ar mai fi ieșit ce se întâmplă acum. Oricum majoritatea clericilor ar fi continuat să pomenească. Ar fi fost ici colo câte o Biserică / Mănăstire / Schit în care nu se pomenește și atât, totul ar fi mers în continuare în pace.
     Dar nu, ei vor să fie pomeniți de toți (cu toate că au recunoscut că sinodul nu a fost 100% ortodox).

     Mare atenție, mulți clerici zic: „m-ai văzut la același Potir cu ereticii ?” sau „când ajungem la împărtășirea cu ei, atunci dăm înapoi”. Greșit, nu acela este punctul în care trebuie să începem să ne îndepărtăm de acest ecumenism, aceea este ultima fază. Noi trebuie să începem deja ca nu cumva vreodată să se pună în discuție așa ceva (cu toate că, din păcate, au fost deja câteva cazuri).
     Mulți zic că vor merge cu mai marele lor până când se ajunge la împărtășirea cu ereticii, dar vă puteți imagina câte dogme și canoane trebuie încălcate până a se ajunge acolo. Dacă ajungi vreodată acolo, deja ai călcat Ortodoxia în picioare.
     Bunul Dumnezeu să ne ajute ca acest sinod să fie dat anatemei și să revenim la normal.

     P.S. sunt mirean!

     • razvan

      Dupa cate inteleg eu, indiferent de ce s-a discutat in Creta, nu s-a pus nimic antiortodox in practica in Biserica Ortodoxa Romana. De ce este atata graba in tulburarea mirenilor? De ce nu se poate intelege din partea monahilor ca un Episcop are si rol de ambasador? Diplomatia nu este asa usoara, cu ata mai mult intr-o lupta antiortodoxa ! Ce s-a intamplat cu Patriarhul Teoctist cand a vrut sa retraga BOR din CMB ? Noi suntem cei putini….interesul lor este sa devenim si mai putini! De ce sa nu avem incredere in Mitropolitul nostru,care prin orice mijloace, poate si prin sacrificiu personal, lupta impotriva ereticilor? Eu cred ca lepadarea de Dreapta Credinta din partea Parintelui Teofan o sa vina atunci cand o sa impuna Sfintele Taine in comuniune cu ereticii…pana atunci trebuie sa ne rugam pentru el si sa avem toata increderea ca face ceea ce este bine. Eu cred ca „lupta de rezistenta” a pornit prea devreme. Eu am incredere ca nimic nu se intampla fara voia lui DUMNEZEU(ca si incercare a credintei) si nimic rau nu se poate intampla atata timp cat ne rugam cu toata fiinta noastra lui DUMNEZEU. Un cuvios calugar din Sfanta Manastire Petru Voda imi spunea ca tulburarea nu poate veni de la oameni, ci doar de la SLABA RUGACIUNE. Si va intreb atat – eu sunt mai vrednic decat voi , voi sunteti mai vrednici decat mine ? Noi toti suntem mai vrednici decat Parintele Mitropolit? Noi toti putem sa fim uniti, sa avem incredere in invatatura teologica si in harul diplomatic a parintelui Teofan?Eu cred ca trebuie sa fim UNITI si sa avem INCREDERE Asa sa ma ajute DUMNEZEU! Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

     • ortodox Autor articol

      Am mai auzit lucrul acesta, chiar de la mitropolit (era vorba de acordul de la Balamand) : „ați văzut vreo schimbare de când s-a semnat ?”. Dar oare este așa ceva permis ?
      Dacă eu îmi vând sufletul și cel rău mă lasă să îmi continui viața așa ca și până acum (post, rugăciune, mers la Biserică, etc.), la sfârșitul vieții oare unde mă voi duce ? Oare îi pot zice eu Domnului la Judecată: „Doamne, dar mi-am schimbat eu viața după ce am „semnat” zapisul ? Nu, mi-am păstrat aceeași credință”. Oare unde mă va trimite ?

      Este același lucru care s-a întâmplat cu greco-catolicii. Cum le-au zis catolicii: „nimic nu trebuie să schimbați, faceți tot ca și până acum, doar trebuie să îl pomeniți pe papă”. Deci ideea că „nu s-a schimbat nimic” (vizibil) este egală cu zero. Dacă ecumeniștii ar schimba imediat în Biserică după ce se semnează, toată lumea ar sări în sus, dar ei sunt foarte vicleni. Ei vor schimba peste nu știu câți ani și atunci îți vor zice: „dar asta este semnată de acum 10-20 de ani, ce săriți acum și nu ați zis nimic atunci ?”

      Plus, cum puteți spune că nu s-a schimbat nimic, vreți să vă dau aici link-uri la video-uri în care catolici dau binecuvântări ortodocșilor în Biserică Ortodoxă sau cum se roagă împreună ? Ce sunt astea ? Astea sunt „permise” din cauza tuturor documentelor semnate de mai marii noștri de-a lungul anilor (în timp ce le ziceau oamenilor: „nu vă faceți griji, nu se schimbă nimic ?”)
      Dar oare nu vedem acum consecințele din 1965 când Patriarhul Atenagora a ridicat anatemele asupra catolicilor? Oare nu vedem acum dialoguri peste dialoguri (fără nici un folos duhovnicesc), rugăciuni comune, mirungerea celor care vin la Ortodoxie în loc să fie botezați?
      Toate acestea tot de la un document semnat au pornit, deci în concluzie „lupta de rezistență” a pornit de când trebuia, de când s-a semnat, și mai ales de când a fost aprobată și de BOR.
      Și iertați-mă, dar „lupta de rezistență” sunt scrisori în care îl rugăm pe Mitropolit să se dezică de semnătură și dacă nu vrea, să ne lase măcar în pace preoții care nu îl pomenesc, atâta tot. Ce facem așa de rău ? Tot ce facem noi este canonic, nu producem schismă, nu aderăm la alte confesiuni.

      Doamne ajută!

    • Nathan David

     Frate Razvan ,Convingerea mea ca gresesti. Vorbim de ambasador si diplomaie in domeniul politicii,nu in crestinism, Politicienii isi fac treaba lor iar ierarhii si crestinii deasemeni ,trebuie sa si o faca pe a lor.Numai papa este stat in stat .Doresti si ierarhia BOR sa fie la fel /Iata,dorina ii fu indeplinita .La adunaura din creta toti cei de fata tradara ortodoxia si o inlocuira cu ldeologia ecumenisa oficial.Ma lepad de toti inconsientii acestia Anatema lor .Anatema lor. Pe de alta parte trebuie in primul rind cercetat Pariarhul Daniel,nu PS TEOFAN .Saracul acesta are evident trasaturi …. Fiind ca toti zisii ierarhi BOR falsi calugari si fiind … ,plini de frusrari s au refugiat fie in …. ,fie in ….. fie in iubire de arginti ,fie in practici oculte dorind a se simti importani si alte rele. Ca preot stiu din interior impostura existenta .Fosti colegi de ai mei sint acum mari ierarhi .Aiuritii dau lectii prinre alele despre familia cresitina de fatada iar ei in realitate lupta contra acesteia .Iata un exemplu de tradare .Ai vazut Paridul Patriarhia romana luind atitudine contra marsurilor gay din Capitala??Niciodata.! Mai mult, au criticat crestinii ce au luat atitudine.Jos impostorii cu Partidul Patriarhia romana ,Doresc sa avem adevarati ierarhi nu impostori .Sa marturiseasca Adevarul iar daca le est ,sa plece.e frica

     • ortodox Autor articol

      Iertați-mă că v-am tăiat un pic din comentariu dar cuvintele respective îi pot sminti pe unii și chiar nu mai are rost să năucim lumea mai mult decât este deja.
      Ei ne fac în tot felul și ne consideră nu mai vreau să zic aici cum. Haideți să nu folosim cuvintele/expresiile care ar demonstra că suntem așa cum ne fac ei.

      Doamne ajută!

     • Nathan David

      Frate crestin .De acord cu ce spui.Avem nevoie sa ne invatam reciproc cu toii in cele cuviincioase..Fiind preot la rindu mi sint tulburat de situatia produsa de catre aflarea informatiilor privind tradarea ortodoxiei inca din anul 1934 cind s au acceptat ca valide hirotoniile anglicane,schimbarea calendarului cu cel impus de catre satanistii mondiali,int rarea in numitul CMB ,o alta inventie satanica ,zisele rugaciuni in comun,ierarhi numiti fara a fi din rindul calugarilor adevarati ci facuti peste noapte,lipsa de atitudine fata de manifestatiile gay, persecutarea preotilor si crestinilor marturisitori ,etc.Ma intreb daca nu cumva acestia falsi au avut s au au Harul ??si daca nu cumva botezurile facute de ei si hirotoniile si toate celelalte sin invalide noi nefiind in realitate crestinati sau preoti ?? Altceva …… Siteul Sinodul tilharesc este ciudat . Din ce am dedus este administrat de cineva dezechilibrat . care nu accepta comunicarea.Domnul nostru Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu cu noi. Vom birui .Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu invinge NI KA>

     • ortodox Autor articol

      Harul îl au. Chiar dacă trecerea pe noul calendar nu a fost bună, nu a existat un sinod care să condamne calendarul nou, iar ruperea stiliștilor a fost necanonică din cauză că calendarul nu este motiv dogmatic.
      Nu vă faceți grijă în privința harului clericilor ce au trecut pe calendarul nou. Una dintre cele mai mari minuni că Dumnezeu a acceptat trecerea este în Grecia, în insula Kefalonia, la Biserica la care vin șerpii în fiecare an în postul Adormirii Maicii Domnului. Când s-a făcut trecerea pe noul calendar toți au așteptat cu sufletul la gură să vadă dacă șerpii vor veni pe noua dată, și așa s-a și întâmplat, toți trăgând concluzia că Dumnezeu a acceptat trecerea pe calendarul nou.
      Deci Har este și hirotoniile lor sunt valide.

      Doamne ajută!

     • razvan

      Acest post nu are binecuvantarea parintelui meu duhovnic,imi asum pacatul si consimt sa platesc. De ce postati folosind un nickname? Ce dragoste aveti fata de Iisus Hristos daca va este frica sa marturisiti dragostea fata de EL? Parintele meu duhovnic m-a atentionat ca exista posibilitatea ca intrand in astfel de discutii sa creasca si opozitia „celui rau” prin diversi postaci, care sa ma provoace; sigur este asa. Exista posibilitatea ca eu sa gresesc, dar gresesc in numele meu. Dar cand marturisesc CREDINTA, o fac din suflet. Frate ORTODOX, imi pomenesti de atenagora, cel scolit in statul masonic sua si hotarat patriarh cand era acolo. Acest atenagora nu a fost pomenit(ca si urmasul lui dimitrie) si nu s-a intamplat nimic in primatul lui. Totusi invataturile Sfintei Biserici Ortodoxe au rezistat si nu s-au abatut cu nimic de la cele Sfinte. Faptul ca ai pomenit de atenagora o consider ca o Lucrare si vine ca un sprijin a celor afirmate de mine in marturisirea increderii fata de Parintele Teofan Inca un exemplu sa indemn la RABDARE, INTELEGERE,IERTARE,PACE. Asa sa ma ajute Dumnezeu! Asa sa ne ajute DUMNEZEU!

     • ortodox Autor articol

      Sincer nu înțeleg cum explicarea mea ce rău a făcut patriarhul Atenagora v-a întărit încrederea în IPS Teofan. Vă rog elaborați un pic ca să înțeleg.
      Nu s-au abătut cu nimic de la cele Sfinte ?? Mă iertați, dar toate încălcările de Canoane ce le fac preoții, episcopii și Patriarhii care se tot întâlnesc cu catolicii și se roagă împreună cu ei și discută de zeci de ani (când ne-a fost zis destul de simplu: „dupâ întâia și a doua încercare să vă depărtați de eretici”), acestea ce sunt ?
      De dragul diplomației ei încalcă Canoanele și mențin „prietenii” care îi întăresc pe eretici în erezia lor. Ei cum să se întoarcă la Credința Adevărată când mai marii noștri nu le zic nimic, ci se mai și roagă împreună cu ei.

     • razvan

      Frate Ortodox, este ultima postare pe care o fac si trag speranta ca ma fac inteles. Nepomenitii atenagora si dimitrie, prin actiunile lor nu au putut perturba in nici un fel invataturile ortodoxe. DUMNEZEU A vegheat si A intarit credinciosii(monahi,monahii,preoti,mireni) si s-au continuat Sfintele Invataturi. NU NEPOMENIREA este solutia de a depasi aceste VREMURI GRELE pe care le traim, ci UNITATEA ORTODOXA. Eu cred ca noi,ortocsii romani(in special noi moldovenii) trebuie sa strangem randurile in jurul ierarhilor nostri(trebuie sa intelegem ca dansii au mult mai multe informatii si inteleg mult mai bine, prin harul pe care l-au primit, realitatile politice,sociale,si nu in ultimul rand religioase).Nu intamplator am intarziat raspunsul. Vedeti ce s-a intamplat azi? A fost propus prim-ministru un musulman? In Romania? Un stat EMINAMENTE ORTODOX? Sa fiu sincer, ma asteptam ca in dispretul ereticilor care intervin in forta in tara noastra, propunerea sa fie un prim-ministru protestant(precum presedintele) sau romano catolic(precum cele semnate in Creta)
      , dar unul(a) musulman(a)??? Este clar ca agresivitatea ereticilor, pe fondul aparentei scindari a credinciosilor ortodoxi romani, devine din ce in ce mai agresiva. Va indemn sa ramanem uniti in jurul ierarhilor(preoti duhovnici,stareti,episcopi,mitropoliti) si UNITI SA LUPTAM PENTRU MEMORIA INAINTASILORI NEAMULUI NOSTRU si a INTRU UNA SFINTA,SOBORNICEASCA SI APOSTOLEASCA BISERICA ORTODOXA!! Am si o intrebare, CATI DINTRE NOI ORTODOCSII ROMANI am fi dispusi ca in cazul in care SFANTA NOATRA TARA ROMANEASCA ar ajunge sa fie condusa de un musulman, SA-SI DEPUNA CETATENIA ROMANA SI SA CEARA CETATENIA LUI DUMNEZEU IN SFINTE MANASTIRI??? Frate Ortodox, SFANTUL PARINTE IUSTIN PARVU spunea ca ” RUGACIUNEA NU SUNT CUVINTELE PE CARE LE PRONUNTATI DIMINEATA SI SEARA CATRE DUMNEZEU, ADEVARATA RUGACINE ESTE CE FACETI, CUM TRAITI DE DIMINEATA PANA SEARA, VIATA VOASTRA”. Asa ca imi permit sa va indemn pe voi toti, credinciosi mireni,preoti,calugari,monahii, DATI ASCULTARE PARINTELUI MITROPOLIT TEOFAN, AVETI INCREDERE SI SA SPERAM CA VOM PRIMI DREPTATE SI PACE!!! ASA SA MA AJUTE DUMNEZEU! ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!

     • ortodox Autor articol

      Nici mie nu îmi vine să cred cine ne conduce țara. Probabil că am primit de la Dumnezeu ceea ce merităm ,dar un luteran și un musulman să ne conducă țara ?? Dacă asta merităm înseamnă că este mai rău decât credeam.

      Eu știu la ce vă referiți, nu ne mai trebuie acum ceartă între noi (cei puținii ortodocși) când deja suntem atacați de atâția din atâtea părți. Sunt de acord cu dumneavoastră!
      Dar știți ceva, până acum am avut nevoie de două ori de înalt-preasfinția sa să ne conducă în luptă și să ne sprijine: în lupta cu acte cu cip (pașapoarte biometrice, cardurile de sănătate, în 2013 când a fost cu buletine cu cip) și de-a lungul anilor când diferiți mireni și clerici au cerut ieșirea din CMB.
      De ambele dăți am fost complet dezamăgit.

      Ce a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei ? Că el este primul care își va lua pașaport biometric și mulți alți clerici au zis la fel sau unii chiar mai rău. Cum pot spune aceștia așa ceva când pr. Cleopa, pr. Arsenie Papacioc, pr. Iustin Pârvu, Sfântul Paisie Aghioritul și MULȚI ALȚII au vorbit despre pericolul acestor documente.
      Mi-l dați exemplu pe pr. Iustin. Vi-l dau și eu. Când pr. Iustin s-a luptat împotriva actelor cu cip și s-a organizat mitingul anticip în București, unde au fost clericii din MMB ?? Unde a fost IPS Teofan ?? Este clar că IPS nu a fost în același duh cu părintele Iustin. Și acum să luăm pasaje din vorbele sale care îl avantajează pe Mitropolit ?
      Despre CMB ce mai trebuie să spun ? Menționez doar că se stă la masă cu eretici care hirotonesc femei. Ce altceva ar mai trebui să spun în afară că doar acesta ar trebui să fie motiv de ieșire, dar să nu mai intrăm acum în detalii.

      Nu l-am văzut odată pe IPS Teofan că spune PUBLIC despre pericolul documentelor biometrice sau cât de rău este că suntem membri în CMB și că trebuie să ieșim cât mai rapid posibil și că va face tot posibilul pentru aceasta (și chiar să facă aceasta, nu doar vorbe)
      Dacă ar fi luat atitudine măcar în privința uneia dintre acestea două, aș mai fi avut încredere în înalt-preasfinția sa, dar după două dezamăgiri mari (nu le mai iau în considerare și pe astea mici, apariții publice cu catolicii și altele) aș fi chiar neînțelept, ca să nu zic prost, să mai am încredere și a treia oară în vorbele sfinției sale că „va face”, „să avem încredere”, „să ….”. Vrem fapte nu doar vorbe! Nu mai vrem să fim duși cu zăhărelul cum am fost duși până acum.

      De ce să avem încredere că textul problematic va fi modificat în viitor ? De ce nu este modificat acum dacă este problematic ? Încrederea se acordă clericilor care nu au dezamăgit în trecut în repetate rânduri.

      Doamne ajută!

 • ovidiu

  MARIRRE VESNICA PREA SFANTEI TREIMI SI MAICUTEI DOMNULUI!
  Dupa cum era de asteptat pseudo tradatorul ierarah ameninta si nu intelege ca tocmai ei ecumenistii vor fi judecati de schisma.ANEXIOS tuturor ecumenistilor!ovidiu cel pacatos

 • Monah Teodot

  Cinste P.Pamvo. Dumnezeu sa-l ajute sa-si mentina pozitia pana la sfarsit, caci nici Mitropolitul Teofan si nici un arhiereu roman nu se vor intoarce la Dreapta Credinta. Oprirea pomenirii lor este singura masura eficace in aceasta situatie. Numai asa scapam de eresurile lor. Auzi : sa nu faci nimic fara episcop. Dar ei de ce au semnat erezii fara acordul nostru ? Cu a cui binecuvantare au semnat ereziile de la Creta ? Cu a satanei, binenteles. Are gandire eretica papista, Mitropolitul Teofan. Biserica este hristocentrica nu episcopocentrica. Cati arhierei eretici se chinuie cuplit in flacarile iadului … iar chinul lor nu are sfarsit !!! Doamne fereste. Asta au facut la Creta : inscaunarea arhiereilor „ortodocsi”, drept papi in Biserica. Dupa mintea Mitropolitului Teofan, Sf.Grigorie Palamas, cand a intrerupt pomenirea patriarhului eretic papist, a facut schisma. Voi, cei care ati semnat ereziile la Creta ati facut dezbinare in Biserica. Ce mare lucru sa zica : ” Imi retrag semnatura de la Creta, ma caiesc. ” ? Nu vrea. Mai degraba prefera sa chinuie pe Marturisitori – cu fatarnicia blandetii, a avertismentelor, a canonicitatii … Este si autorul moral al uciderii acelui om de la Radeni, care a murit de suparare si frica de ce va fi cu Schitul unde facea lumanari. Dar asta e boala ereziei-minte stricata luciferica. Arhiereii din Basarabia spun celor care au intrerupt pomenirea Patriarhului eretic ecumenist Kiril : ” Bine ca aveti acest curaj. Noi nu-l avem.” Si nu le fac nimic. Vor ramane si in istorie eretici blestemati acesti arhierei ecumenisti, nu mai vorbim de Judecata Lui Dumnezeu !!! Cei care vor intrerupe pomenirea voastra, sunt vrednici de cinste, iar cei care o continua, se fac partasi aplicarii si innaintari panereziei ecumeniste.